gyerekkonyvtar 1967 LFájdalmas hírt kaptunk: Életének 90. évében elhunyt Dr. Farkas Józsefné, született Gyarmati Mária, könyvtáros. Marika néni 1961. szeptember 15-én kezdett el dolgozni a könyvtárban, eleinte képesítés nélküli könyvtárosként, később szerzett szakirányú végzettséget.

A gyerekkönyvtár kialakítása volt az ő feladata, melynek eredménye az lett, hogy a megyében először Mátészalkán nyílt önálló helyiségben gyerekkönyvtár, 1963-ban.

Gyerekek sokaságát nevelte olvasóvá, közvetlenségét, humorát nagyon sokan szerették és őrzik emlékeikben. A mai napig találkozunk olyan szülővel, nagyszülővel, akik úgy hozzák a gyereket, unokát könyvtárba, hogy jelzik: Én még Marika nénihez jártam az Úttörőházba, később a Kölcsey úti kiskönyvtárba. Sokan ajánlanak úgy könyvet a gyerekeknek, hogy közben megjegyzik: Ezt még Ő adta a kezembe annak idején.

gyerekkonyvtar 1967w

Marika néni 1967 novemberében a gyerekkönyvtár polcai között.

Fiatal könyvtárosként egy mindig vidám, segítőkész embert ismertünk meg, aki a közösségbe való beilleszkedésünket sok mindenben segítette.

Utódját, a következő "Marika nénit" ő választotta ki, tanította be, irányította a munkáját nagy-nagy szeretettel, és szakmai odaadással.

1990. február 25-én ment nyugdíjba, szeretett családja körében élte nyugdíjas éveit.

Temetése 2024. április 19-én, pénteken 11 órakor a mátészalkai köztemetőben lesz. A család kérése, hogy a kedves megjelentek egy szál virággal búcsúzzanak.
A perselybe elhelyezett koszorúra szánt teljes összeget a család a mátészalkai Képes Géza Városi Könyvtár programjainak megvalósítására ajánlja fel.

Ajánló

  arc

Keresés