MKundera94 éves korában elhunyt Milan Kundera, a cseh irodalom legismertebb alakja. 1929. április 1-én született Brnoben. Apja elismert zenetudós volt, a Brno-i egyetem professzora. Kundera az egyetem előtt kétkezi munkásként és dzsessz-zenészként dolgozott.

A prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott. 1948-ban belépett a kommunista pártba, de hamar rájött, hogy párton belül személyi kultusz alakult ki, ami ellen tiltakozott, így 1950-ban ki is zárták. 1965-ben újra belépett a pártba. Irodalmi pályafutása költőként indult. Az ötvenes években megjelent három verseskötete meg is hozta számára az elismertséget. Első regénye, a Tréfa, melyben a sztálinizmus visszáságaival foglalkozott, 1965-ben látott napvilágot. Regényével Kundera hatalmas botrányt kavart, és a párt tett is róla, hogy a Tréfa eltűnjön a könyvesboltok és a könyvtárak polcairól.

Kundera jelentős szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, így a bukás után ő sem kerülhette el hőse sorsát. Kizárták a pártból, elbocsátották állásából, és általában eltiltották a tanítástól, könyveit az összes könyvtárból eltávolították, és természetesen nem publikálhatott.

Második regénye, Az élet máshol van (1973) a publikációs tilalom miatt Párizsban jelent meg francia nyelvű kiadásban.

1975-ben Kundera Franciaországba emigrált, ahol még ugyanabban az évben a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett. Ebben az évben látott napvilágot a még 1972-ben Csehszlovákiában írt Búcsúkeringő című regénye. 1979-ben A nevetés és felejtés című regénye miatt a cseh kormány megfosztotta állampolgárságától. 1981-ben megkapta a francia állampolgárságot. Cseh állampolgárságát 2019-ben kapta vissza.

A lét elviselhetetlen könnyűsége című, 1985-ben írt regénye hozta meg számára a világhírt. A regényből 1988-ban film is készült. Kundera utolsó cseh nyelven írt regénye a Halhatatlanság, amit 1990-ben adtak ki, ezután már csak franciául írt, így jelent meg 1995-ben a Lassúság, '98-ban az Azonosság, 2000-ben a Nemtudás, és 2013-ban A jelentéktelenség ünnepe is.

Kundera neve többször esélyesként merült fel Nobel-díjra, de a jelölésig soha sem jutott el. Több kitüntetést kapott (többek között: Herder-díj, Francia becsületrend, Kafka-díj)

A világhírű író 2020-ban a Brnóban működő Morva Tartományi Könyvtárnak adományozta könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat.

Ajánló

  arc

Keresés