GonczArpadLGöncz Árpád (1922. február 10. - 2015. október 6.) , József Attila-díjas magyar író, műfordító és politikus. 1990 és 2000 között a Magyar Köztársaság elnöke. Születésének századik évfordulójára emlékezünk az alábbi bejegyzéssel.

1. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. A börtönben tanult meg angolul, így amikor 1963-ban - Bibó Istvánnal együtt - amnesztiával szabadult, a Veszprémi Nehézvegyipari Kutatóintézet szakfordítója lett. 1964-től a Talajjavító Vállalat munkatársaként, 1965-től szabadfoglalkozású műfordítóként és íróként tevékenykedett. Olyan drámák fűződnek nevéhez, mint a Mérleg, a Rácsok, a Magyar Médeia. Sarusok címmel regénye, Találkozások címen novelláskötete jelent meg. Az angol irodalom kiváló tolmácsolásáért 1989-ben a rangos Wheatland-díjjal tüntették ki. Műfordítói tevékenysége rendkívül sokszínű, mások mellett Doctorow, Faulkner, Golding, Hemingway, Susan Sontag, Updike és Tolkien műveit ültette át magyarra. Nevéhez fűződik a Magyarországon 1981-ben kiadott A Gyűrűk Ura című könyv fordításának befejezése (első 11 fejezetét Réz Ádám fordította). Erről így nyilatkozott:
Tolkien nem tartozott a nehéz fordítások közé, eltekintve attól, hogy rettenetesen hosszú volt. Ismertem a szókincsét, a gondolkodásmódját, a szerkesztését, tálcán kínálta saját magát a szöveg, és miután egy szuszra csináltam végig, gyakorlatilag három és fél hónap alatt végeztem vele – mondta.

2. Részt vett az 1980 októberében elkészült, a magyar szamizdat irodalom egyik meghatározó dokumentuma, a Bibó-emlékkönyv szerkesztőbizottságában. 1988-tól a Holmi című irodalmi, kulturális és kritikai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja volt. 1994-től a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke. 1983-ban József Attila-díjat kapott. 2002-től a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke.

3. Köztársasági elnökként a protokolláris eseményeken sem hagyta cserben humorérzéke, amikor 1999-ben az Egyesült Államokba látogatott. Közölték vele, hogy a hagyományoknak megfelelően 21 ágyúlövéssel köszöntik a hivatalos vendéget, mire Bill és Hillary Clintonhoz fordult: – Miért huszonegy? Elsőre nem találnak el? – Az elnöki pár könnyezve kacagott, csupán a Fehér Ház protokollfőnökét haragította magára.

4. A 2015. október 6-án elhunyt néhai köztársasági elnököt november 6-án helyezték végső nyugalomra az Óbudai temetőben. A 15 órakor kezdődő gyászszertartáson – végakaratának megfelelően – Koncz Zsuzsa és Bródy János a Ha én rózsa volnék című dallal, majd egykori '56-os rabtársa, Mécs Imre, valamint Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatta.

5. Születésének 100. évfordulója alkalmából látogathatóvá válik egykori otthona (Budapest, Bécsi u. 88.) A család 1947 és 1990 között élt itt. A Magyar Posta emlékbélyeggel tiszteleg emléke előtt, illetve több szabadtéri kiállítás lesz látható Budapesten.

(Fotó: www.gonczarpad.hu)

Ajánló

  arc

Keresés