micimackoLJanuár 18-a A. A. Milne születésnapja, melyet a rajongók Nemzetközi Micimackó Nappá nyilváníttattak, és amit mézevéssel, erdei sétával és természetesen Micimackó történtetek olvasásával, és/vagy nézésével kell megünnepelni.

A Micimackó könyv alapját a Milne által korábban megírt és kiadott, Milne és fia kalandjain alapuló rövid történetek adták. Christopher Robin 1921. augusztus 21-én kapott egy játék mackót apjától, amit Edward névre keresztelt. A kisfiú és a maci elválaszthatatlanok voltak. 5 éves korában Christopher Robin látogatást tett a londoni állatkertben, és ott annyira elbűvölte a Winnie névre keresztelt feketemedve, hogy saját mackóját is átkeresztelte.

Könyv formájában 1926-ban adták ki, melyet a világ számos nyelvére lefordítottak.

Magyarországon 1935-ben jelent meg, Karinthy Frigyes fordításában. Az eredeti művet valójában Karinthy testvére, Emília (a családban Mici) ültette át magyar nyelvre, a neves író véglegesítette, a nyersfordítást irodalmi alakba formálta. A névadás a hat-nyolc nyelven, anyanyelvi szinten beszélő nővére iránti tiszteletből történt.

Többek között eszperantó és latin nyelvre is lefordították. Ez utóbbi Lénárd Sándor nevéhez kötődik.

A Walt Disney Stúdió szívmelengető rajzfilmet készített belőle, „főhősének" csillaga van a hollywoodi hírességének sétányán, Varsóban pedig utcát is elneveztek róla.

2005-ben a Nagy Könyv című magyar olvasásnépszerűsítő mozgalomban bekerült a legjobb 12-be.

Ajánló

  arc

Keresés