VitekKartolyLPáratlan gyűjteménnyel gyarapodott könyvtárunk helyismereti állománya. Vitek Károly nevét a mátészalkai, sőt a történelmi Szatmár megye zeneoktatásába arany betűkkel kell beírni.

Vitek Károly 1872. április 5-én született Prágában, pedagógus családban. 13 testvérével mindannyian részesültek valamilyen zenei oktatásban. Károly is több hangszeren játszott, és hat nyelven beszélt.

1901-ben került Szatmárra, ahol a zeneiskola tanára lett. Itt ismerte meg későbbi feleségét. 1906-ban Nagykárolyba telepedett le. Itt felvirágoztatta a város kulturális életét. Szinte a semmiből zeneiskolát szervezet, dalárdákat, vegyeskart, később szimfonikus zenekart alapított. A háború kitörése megtörte a kulturális életet is, és a Vitek családra is nehéz évek vártak.

1929-ben a Romániához csatolt Nagykárolyból Mátészalkára teleült át az akkor már 9 gyerekes család. Itt is a semmiből építkezett. Énekkarokat, zenekarokat szervezett, és magántanítványokat fogadott a lakásukban. Családi zenekarukban mind a kilenc gyermek bemutatta zenei tudását. Az első mátészalkai karácsonyi hangversenyükön a 3 éves Hajnalka is fellépett, mint karmester. Igazi hazájának mégis Nagykárolyt érezte, ezért 1941-ben visszatelepült szeretett városába, ahol újraszervezte a zenei életet.

 

VitekCsalád w 01

A Vitek család

 

A nehezebb években a csehországi rokonok próbálták „hazahívni”, amire ő így válaszolt: „A magyarokkal ettem a nehéz időkben a feketekenyeret, majd ha változik a világ, velük eszem a fehéret.” Igaz magyarnak nevelte a gyerekeit, és Károlyból is csak azért távoztak, hogy a gyerekek magyarul tudjanak tanulni.

Vitek Károly nemcsak kiváló zenetanár volt, hanem zeneszerző is. Több zenekari művet alkotott, de írt énekeket, zongorára, hegedűre, zenésített meg verseket is, Petőfitől, Szabolcska Mihálytól és Ölbey Iréntől. Az ember tragédiájának XV. színéből írt misét, melyet 1923-ban Nagykárolyban mutattak be. Ennek kottáit az esztergomi érseki irodában őrzik. Minden gyerekének, unokájának kedveskedett egy-egy művel. Ezek az alkotások nem kerültek kiadásra, de a kottákat a család megőrizte.

Könyvtárunkba eredeti fényképek, újságok, kották, és családi feljegyzések kerültek, valamint egy hegedű, a hagyatékból.

A közeljövőben felújítandó olvasóteremben lesz elhelyezve a gyűjtemény, amit Mátészalka kulturális életének képviselői, valamint a város lakossága nevében ezúton is hálás szívvel köszönünk.

Ajánló

  internetnepe

Keresés