Az 1920. június 4-én bekövetkezett nemzeti tragédia, a trianoni országcsonkolás után hamar kiderült, hogy az úgynevezett Csonka-Szatmárvármegye székhelye Mátészalka lesz.

Előkészületek történtek arra, hogy megépüljön egy illusztris megyeháza, de az új közigazgatás kiépítése nem késlekedhetett, így gyorsan felépült, egy viszonylag egyszerű szerkezetű, mégis elegáns, klasszicizáló hatású épület, az úgynevezett ideiglenes megyeháza. A mai Mátészalkán ez az épület a Kölcsey tér 2. szám alatt áll.

A megyeháza átadása után, 1927-ben ez az épület lett a Főszolgabírói Hivatal. A szocializmus érkezésével funkciócserék történtek. A Megyeháza Járási Hivatal, a Főszolgabírói Hivatal pedig Községi Tanács, majd 1969 után Városi Tanács lett. Az új Városháza elkészülte után az épületet Központi Orvosi Rendelővé alakították.

2010-ben Mátészalka város önkormányzata EU-s pályázat révén az épület bővítésével, és átalakításával Kistérségi Szolgáltató Központot kívánt itt létrehozni. Bővítésre, és egy felvonó létesítésére is sor került. A bővítéssel az épület eredeti jellege nem változott, de a homlokzati arány megváltozott, az épület aszimmetrikussá vált. A műemléki jellegű megjelenését biztosító tervet Zsigmond László Ybl-díjas építész készítette. A kivitelezési munkálatok idején megváltozott a szándék, és nem kistérségi szolgáltató központ, hanem Járási Kormányhivatal elhelyezésére került sor az épületben. Zsigmond László ezért a tervet 2012-ben átdolgozta.

Az ideiglenes megyeháza, majd Főszolgabírói Hivatal és Járási Kormányhivatal történeti, közigazgatási szerepe, klasszicizáló, műemlék jelleggel bíró épületnek mindenképpen a település értéktárában van a helye.

Ajánló

  arc

Keresés