KarlMay176 éve, 1842. február 25-én született Karl Friedrich May, minden idők legtöbb könyvet eladó német írója. Szegény családba, vakon jött világra alultápláltság miatt. Csak négy éves korára kapta vissza látását, miután megoperálták.

A szászországi Waldenburgban járt iskolába, majd a tanári pályával próbálkozott, de apróbb lopások miatt többször is börtönbe került. Tanári hírnevének nem tett jót a tömlöcbüntetés, ezért új megélhetés után kellett néznie, így íróként próbált szerencsét. Drezdába költözött, innen küldte műveit a Deutscher Hausschatz című hetilapnak, amely sorozatban jelentette meg írásait.

May vadregényes és addig ismeretlen tájakon játszódó kalandjai nagy közönségsikert arattak, de az igazi áttörést az 1892-es év hozta meg számára, amikor egy újonnan alakult kiadó felajánlotta neki, hogy könyv formájában is kiadná történeteit. A siker elsöprő volt, May pedig egy csapásra gazdag emberré vált.

Ő maga csak egyszer járt az Egyesült Államokban, a vadnyugati környezet közvetlen ismeretének hiányát sikerrel pótolta élénk képzeletével, széles körű olvasottságával, korabeli térképek, útleírások, néprajzi és nyelvészeti publikációk tanulmányozásával.

Regényhősei gyakran német származásúak voltak, továbbá megfeleltek a „nemes vadember” romantikus ideáljának. Ábrázolásában az indiánok többnyire a romlott fehér törvényen kívüliek ártatlan áldozatai, azaz gyakran hősként jelennek meg.

Amerikában játszódó könyveiben May megteremtette Winnetou karakterét, az apacsok törzsfőnökét, és Old Shatterhandet, az író alteregóját, Winnetou fehér bőrű vértestvérét. (Shatterhand alakját dokumentumok szerint a magyar etnológus Xántus Jánosról mintázta.) May munkássága hihetetlen sikert aratott Európában. Műveit több mint harminc nyelvre lefordították, világszerte több mint 200 millió May-könyvet értékesítettek.

May rajongói közé tartozott Albert Einstein, Hermann Hesse, Heinrich Mann és Adolf Hitler is (többek szerint azért, mert May kifogástalan fehér bőrű hősei német származásúak voltak, ami nagyon tetszett a diktátornak). Carl Zuckmayer német író még lányát is Winnetounak nevezte el annak ellenére, hogy ez férfinévként szerepel May könyveiben.

Számos könyve szolgált filmforgatókönyv alapjául. Ezekben a festői vadnyugati hátteret többnyire Jugoszlávia hegyei szolgáltatták.

Radebeulban levő házát múzeummá alakították át. A kiállítás bemutatja az író életét, valamint antropológiai gyűjteményét, amelynek amerikai indiánanyaga különösen jelentős.

Karl May művei mind a mai napig tovább élnek és tanítanak az olvasás szeretetére mindenkit, gyermektől felnőttig.

1912. március 30-án hunyt el a németországi Radebeul-ban.

Ajánló

  kezmosas L

Keresés