dickensCharles Dickens angol író a viktoriánus kor egyik legelismertebb regényírója. 15 regényt, több száz novellát és cikket írt, emellett egy hetilapot szerkesztett húsz évig, előadássorozatokat és felolvasásokat tartott, fáradhatatlanul küzdött a gyermekjogokért, az oktatás reformjáért és egyéb szociális reformokért.

Művei már életében is példa nélkül való népszerűségnek örvendtek. Regényei és novellái a mai napig töretlenül népszerűek az olvasóközönség körében.

1812. február 7-én született Landportban, Portsmouthban, nyolc gyerek közül a másodikként. Apja, John Dickens a tengerészeti pénztár hivatalnokaként dolgozott. A család sokat költözködött, gyerekkora mégis idillikusnak volt mondható – sokat játszott, sokat olvasott, különösen a pikareszk regényeket szerette. Dickens apja hajlamos volt a lehetőségein felül költekezni, ami végül ahhoz vezetett, hogy 1824-ben az adósok börtönébe került. A kor szokásainak megfelelően a felesége és a kisebb gyerekek is a börtönbe vonultak vele, ám az akkor 12 éves Charles Camden Townban maradt, a család egy elszegényedett régi barátjánál. Hogy fizetni tudjon a lakhatásért és támogatni tudja a családját, ott kellett hagynia az iskolát és munkába kellett állnia. Napi tíz órát dolgozott egy gyárban, gyakran igen nehéz körülmények között. Az itteni tapasztalatai maradandó hatással voltak rá és a későbbiekben nagyban befolyásolták az írói tevékenységét. A Dickens család néhány hónappal később elhagyhatta az adósok börtönét de a fiatal Dickens lelkivilága további sérüléseket szenvedett, mivel az anyja nem vette ki rögtön a gyárból, sőt amellett volt, hogy a fia folytassa tovább a gyári munkát. Ez az eset nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Dickens a későbbiekben is meglehetősen bizalmatlanul viszonyult a nőkhöz.

1836. április 2-án feleségül vette Catherine Thomson Hogarth-t, az Evening Chronicle szerkesztőjének lányát, aki tizenöt év alatt tíz gyereket szült neki. 1842-ben együtt Amerikába utaztak; az utat az Amerikai jegyzetek című leírás örökíti meg. 1856-ban megvehette a Gad’s Hill Place nevű villát Kentben, melyről gyerekkora óta álmodozott. Dickens 1857-ben mélységes szerelembe esett egy színésznővel, Ellen Ternannel, s ez a szerelem az egész további életében elkísérte. 1858-ban Dickens és felesége szétköltöztek. A válás akkoriban skandalumszámba ment volna, és Dickens haláláig gondoskodott a feleségéről. 1865. június 9-én Dickens a Staplehurst-vonatszerencsétlenség túlélői között volt. Egy pályafelújítás miatt a vonat kisiklott egy hídon, és a vagonok a patakba potyogtak. Dickens első osztályon utazott a szerelvény elején: az ő vagonja nem zuhant a mélybe de a lelkében mély nyomott hagyott az eset. Ezt követően már csak egy regényt fejezett be, a Közös barátunkat. 1870. június 8-án szélütést szenvedett otthonában és másnap, pontosan öt évvel a vonatbaleset ötödik évfordulóján meghalt. Bár a kívánsága az volt, hogy a rochesteri katedrálisban temessék el, nem hivalkodó módon, mégis a westminsteri apátságban helyezték nyugalomra.

Dickenst kora egyik irodalmi kolosszusának tekintik. 1843-as műve, a Karácsonyi ének a valaha volt egyik legnagyobb hatású irodalmi mű, amely nagyban hozzájárult a karácsonyi ünnepek ma is meglévő kultuszának megteremtéséhez. Ma is az egyik legolvasottabb angol szerző. Művei folyamatosan kaphatók, és több száz film- és színházi adaptáció készült és készül a mai napig belőlük.

Ajánló

  internetnepe

Keresés