Mese Csodulet 2023 0026L2005 óta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Népmese Napját. És miért épp Benedek Elek? Mert generációk nőttek fel az általa gyűjtött és feldolgozott népmeséken. Benne tisztelhetjük a magyar gyermekirodalom egyik megteremtőjét. Bárhol a világon, ha magyar népmesét keresnek elsők között az Ő neve hangzik el.

A Képes Géza Könyvtárban nem csak a Népmese Napjáról emlékeztünk meg. Nálunk szeptember utolsó hete teljes egészében a népmesék bűvöletében telt.

Kedden a Kikelet Tagóvoda Méhecske csoportja látogatott el gyermekkönyvtárunkba, ahol népmesekötetetekbe lapozgathattak bele, majd könyvtárosaink mesét olvastak fel nekik.

ovisok 006

Kattints! Galéria nyílik!

Szerdán és csütörtökön a Katolikus Óvoda 2 – 2 csoportja papírszínházat és népmeséket hallgattak meg, majd mesekötetekkel ismerkedtek.

Nemese hete 007

Kattints! Galéria nyílik!

Szeptember 29-én pénteken újra megtartottuk az egész napos meseolvasást az alsó tagozatos diákoknak. Mindenki felolvashatta kedvenc meséjét, s felkerült a neve Elek apó mesefájára. Közel 80 gyerek meséjét hallgathattuk meg.

Felolvasas 0002 

Kattints! Galéria nyílik!

Szeptember 30-án a Népmese napján újra kitártuk könyvtárunk összes ajtaját és megrendeztük a Mesés csődületet. Minden látogatót a mesevár királya és királynéja üdvözölt, majd elmondták a játékszabályokat. A lovagjelöltek kardot, a hercegnők pedig varázspálcát kaptak segítségül.

Első próbaként a kovácsműhelyben mindenkinek el kellett készítenie a saját koronáját vagy pajzsát. A várárokban ki kellett fogni az aranyhalat, majd lovagi tornán ügyességi feladatokat kellett teljesíteni. A szöszmötölőben egy kis lencseválogatással tettük próbára mindenki türelmét. A tömlöcben Kati boszorkány dobozából elveszett mesetárgyakat kellett azonosítani.

Aki legyőzte a sárkányt, majd ki tudta nyitni a kincsesládát is teljesített mind a hét próbát, s összegyűjtötte a hét tallért. A szülők amíg várakoztak lovagi agytornán mérhették meg magukat. Jutalmul a Göncöl bábcsoport Gólya fogta Petike című bábelőadását tekinthette meg minden látogató.

Mese Csodulet 2023 0042

Kattints! Galéria nyílik!

Valamennyi segítő munkáját szeretnénk ezúton is megköszönni! Köszönjük Szögyényi Kisztina, Rozsnyai Lili Krisztina, Mozgovoj Dávid, Nagy Alpár Apor és Zakor Kinga munkáját! Köszönjük a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színháznak a hangosítást, valamint a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskolának a viseleteket!

És utoljára, de nem utolsósorban minden szülőnek, hogy elhozta gyermekét erre a remek hétvégére!

Ajánló

  arc

Keresés