Csemetekert 0012LFebruár 14-én és 15-én a Csemetekert Református Óvodába látogattunk el a népmese projekthetük alkalmából. Illő módon magyar népmesékkel készültünk, de nem hétköznapi meseolvasással, hanem papírszínházi előadással!

Mikor meglepetésvendégként betoppantunk a csoportszobákba, néhányan megijedtek tőlünk, a boszorkánynak öltözött könyvtárosoktól. De hamar tisztáztuk, hogy mi tündérboszorkányok vagyunk, s mesélni jöttünk. A félelem így nyomban el is illant.

De mi is az a papírszínház? A papírszínház Japánból ered. A fakeretben mozgatható nagy méretű képek segítségével a mesélő igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást. A figyelem egyszerre tud az illusztrációra és a mese szövegére irányulni, a mesélő pedig a képek hátulján olvasható szöveg segítségével akár be is tudja vonni a hallgatóságot a történetbe.

csemetekert 0002

Népmese projekthét a Csemetekert óvodában. (Kattints, galéria nyílik!)

Az óvodások pedig nagyon jó hallgatóságnak bizonyultak. A Kis kakas gyémánt félkrajcárját már közösen mesélték az ovisok és a könyvtáros boszik. Nagy tapssal jutalmazták A só és A csillagszemű juhász történetét is. A kiskondás meséje pedig valamennyi csoportban nagy sikert aratott.

Reméljük, ezzel a kezdeményezéssel is sikerült egy kicsit megszerettetni a kicsikkel a népmeséket, s talán hamarosan olvasóink között is köszönthetjük őket.

Ajánló

  arc

Keresés