KovatsLKováts Judit történész-levéltárossal a Megtagadva, és az Elszakítva című regények szerzőjével találkozhattunk múlt pénteken a Képes Géza Városi Könyvtárban.

A múlttal való szembenézésről, a második világháború borzalmairól, és az Felvidék átrajzolt határai támasztotta kihívásokról Oláh András beszélgetett a szerzővel.

Első, regénye a 2012-ben megjelent MEGTAGADVA című forrása az éveken keresztül, huszonhárom szemtanúval készített interjúk lettek. A regény főhőse, a kamasz Somlyói Anna. Az ő életén keresztül mutatja be a háborút úgy, ahogyan azt a történelemkönyvekből nem ismerhetjük meg.

Kováts Judit 0015Katt a képre! Galéria nyílik. 

Az ELSZAKÍTVA című, ugyan csak a magvetőnél megjelent második regényében Kováts Judit folytatja a már megkezdett utat a huszadik század történelmi traumáinak feldolgozásában. Hőseinek itt is hétköznapi embereket választ. Két felvidéki család, az Engelhartoknak és a Wildnereknek kell szembenézni-e koruk és életük nagy kérdéseivel: Hol a haza? Menni vagy maradni?

Kováts Judit 0012Katt a képre! Galéria nyílik. 

Kováts Judit történész-levéltárosként tevékenykedett Sátoraljaújhelyben és Nyíregyházán, történelemből doktorált, óraadóként tanított a Nyíregyházi Főiskolán. Jelenleg a Feliciter Kiadó vezetője.

Számos tudományos munkája – kötete, tanulmánya, szakcikke – jelent meg a 19. századról, azon belül is a reformkorról. Kutatási területei közé tartozott a hadtörténet és a katonai térképészet is. Elbeszéléséket, novellákat, tárcákat publikál többek között az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, a Kalligram, A Vörös Postakocsi és a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle folyóiratokban. Pusztulás című novelláját beválogatták a Körkép 2011 antológiába.

Ajánló

  arc

Keresés