statMint minden évben, az idén is megnéztük, hogy milyen dokumentumokat szeretnek kölcsönözni az olvasóink. Állománygyarapítási szempontból is fontos információkhoz jutunk az adatokból, de ettől sokkal messzemenőbb tanulságokat is levonhatunk, ha mélyebben megnézzük az eredményeket.

Az általános iskolai kötelező olvasmányokat még mindig keresik a gyerekek, hol az Egri csillagok, hol a Légy jó mindhalálig, hol A Pál utcai fiúk vezeti a toplistát. 2021-ben Molnár Ferenc könyvét kölcsönözték leggyakrabban. Berg Judit Ruminiját Gárdonyi könyve követi.

Nagyon beszédes a középiskolai kötelező irodalom kölcsönzési listája. A legtöbben az Odüsszeiát kölcsönözték, ezt követi a Rómeo és Júlia. És ezzel el is veszítettük a középiskolás gyerekeket, feltéve, ha nem a középiskolai könyvtárban keresik a felsőbb éves kötelezőket.

Külön kell megemlítenünk azokat a dokumentumokat, melyek jellemzően csak egy példányban vannak meg a könyvtár állományában. Ezeknek a kölcsönzése is érdekesen alakult 2021-ben:
A leggyakrabban Caroline Bernard Frida Kahlo és az élet színei című könyvét vették ki, ezt Julie Caplin Egy krémes Párizsban és Susan Mallery Kisvárosi nővérek című könyve követte. Abban tehát nincs változás, hogy a romantikus regények továbbra is népszerűek.

Ami újdonság, hogy több szakirodalom is felkerült a 100-as listára. Kósáné Ormai Vera A mi óvodánk, a Gyógypedagógiai alapismeretek, illetve Bagdy Emőke Családi szocializáció és személyiségzavarok című könyvét keresték a legtöbben.

Külön ki kell emelni, hogy két helyi vonatkozású dokumentum is szerepel a legnépszerűbb könyvek között: Csomár Zoltán Mátészalkája mellett Luby Margit A parasztélet rendje.

Az első és az egyetlen klasszikusnak mondható könyv, ami megjelent a listán Jane Austen Büszkeség és balítélet című műve.

Összességében elmondható, hogy olvasóink továbbra is az újdonságokat keresik, valamint figyelemmel kell kísérnünk az induló képzéseket, mert az érdeklődők szakirodalmi igényeit csak így tudjuk majd teljesíteni.

Ajánló

  konteo

Keresés