Meses csodulet 2021 0001LEgész héten a népmese napját ünnepeltük a könyvtárban. Szeptember 28-án a Katolikus Óvoda valamennyi csoportja ellátogatott hozzánk, ahol a gyerekkönyvtárban Marika néni papírszínházi előadását nézték meg, illetve mesét hallgathattak.

Lehetővé tettük, hogy a csoportok beiratkozzanak a könyvtárba, és közösen válasszák ki, melyik mesekönyvet kölcsönözzék ki, miből olvasson az óvónéni elalvás előtt.

Szerdán Hajdú Katalin meseíróval találkozhattak a kisiskolások. A szívhez szóló előadás végén együtt énekeltek a gyerekek.

HajduKatalin 2021 0002

Galéria!

Csütörtökön 150 gyerek vett részt az egésznapos mese olvasáson. 77 mesét hallgathattak meg az érdeklődők.

Pénteken pedig mi készültünk lázasan a szombati napra. A feladatok már elő voltak készítve, minden állomásának megtaláltuk a helyét. A megelőző hetekben ügyes kezű férjek és kolléganők elkészítették a szükséges kiegészítőket.
És elérkezett a szombat, amikor is játszóházzá alakítottuk a könyvtárat. Reggel még frissen elkészítettük a kis vándorok számára a tarisznyát, megtöltöttük hamuba sült pogácsával, gyümölcslével, almával.

Még mielőtt útnak indultak volna a kis felfedezők, Klitsie-Szabad Boglárka mesélt a kicsiknek. De mi felnőttek is szájtátva hallgattuk Bogi, szép szatmári kiejtését, élvezetes stílusát. Órákon át hallgattuk volna még, de sok feladat állt előttünk.
A bejáratnál meseútlevelet kaptak a gyerekek, ezzel elindultak Meseországba. Az első állomáson mesetotót tölthettek ki Csilla Egérnéni segítségével, a következő feladat, mesekeresztrejtvény volt.

Meses csodulet 2021 0012

Galéria!

Talán a legizgalmasabb feladat a raktár mélyén várta a gyerekeket. Ide csak zseblámpával volt érdemes belépni. Hosszú, sötét folyosó után Kata boszi néni várta őket, az ördög kilenc kérdésével. Volt itt varázsgömb, de a figyelmesebbek a boszi közlekedési eszközét is észrevehették.

Akik túl élték a megpróbáltatásokat, az emeleten ügyességi feladatokat kaptak. Egy gyönyörű tóból aranyhalat horgásztak, sárkányt etethettek. Aki megéhezett várta egy kis hagymás zsíros kenyér és tea.
De volt más is. A Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola tanárai hangszer bemutatót tartották. Szabó Adrien a hegedűt és az ütőgardont mutatta be. Lengyel Csaba a tanítványaival érkezett. A kislányok a furulyán játszottak nekünk népdalokat, a nagyfiúk trombitával és kürttel érkeztek. Végül Csaba bácsi bontotta ki a hangszertokot, amiben egy hatalmas tuba lakik. Leteszteltük, hogy a felújítás során milyen munkát végeztek a szakemberek. Minden hangszer megszólalt, a falak nem repedtek meg, és az ablakok sem törtek be.

Meses csodulet 2021 0060

Galéria!

Végül a gyerekkönyvtárban kézműveskedtek a gyerekek, majd aki kiállta a hét próbát, hivatalosan is mesehőssé nyilvánítottuk.

Élményekben gazdag nap volt, ahol kicsik, nagyok, családok, nagyszülők együtt vették részt a programokon. Öröm volt számomra, hogy egykori Ringatós gyerekek, immár óvodásként visszatértek, Tomika és Jocóka, most is nagyokat kacagtak, Flóra komoly nagylány lett, kistestvérét kézen fogva vezette az állomásokon sorba.

Végül szeretném megköszönni az önkénteseknek a segítséget: Sárközi Nóra, régi kolléganő, akivel most is öröm volt együtt dolgozni, Szögyényi Krisztina, aki gyerekeivel együtt rendszeres könyvtárba járó. Köszönet Lakatos Zsófiának, a Kálvin suliból, de ismét voltak közösségi szolgálatosok is, a Gépészetiből közösségi szolgálat keretében Székely Attila, Béres Lili, Pataki Bianka, Sankó Sára Eszmeralda és Moldván Kinga volt jelen.

Ajánló

  semmitteves

Keresés