korhaz leadIndítsuk az évet időutazással, és ismerjük meg milyen kérdések foglalkozatták a mátészalkaiakat 1912 januárjában.

110 évvel ezelőtt Mátészalka lakosságát a közkórház hiánya foglalkoztatta leginkább. Az akkor működő mindkét helyi lap címoldalon számolt be arról, hogy Mátészalka és környékének lakossága követeli egy korszerű kórház létesítését.

A Mátészalka és Vidéke 1922. január 18-án Közkórházat Mátészalkának címmel intéz felhívást egy kórház léteítő bizottság alakítására.

(A képre kattintva végigolvasható a cikk, valamint a Mátészalka és Vidéke 1922. január 18-án megjelent lapszáma teljes terjedelemben.)

Felhivas korhaz

Kattints a képre!

1922. január 20-án megjelenő Mátészalka, A "Mátészalka" a járási közkórházért címmel íintéz felhívást az előljárók felé, melyben a közkórház felállítását halasztást nem tűrő követelményként írja le.

(A képre kattintva végigolvasható a cikk, valamint a Mátészalka 1922. január 20-án megjelent lapszáma teljes terjedelemben.)

Mateszalka kozkorhaz

Kattints a képre!

A közegészségügyön túl a kulturális kérdések a közbeszéd tárgyát képezték. A Mátészalka és Vidéke 1912. január 11-én címoldalon foglalkozik a kaszinó kérdésével. Ekkorra ugyanis az 1974-ben alapított és több mint három évtizeden keresztül működő mátészalkai polgári kaszinó hanyatlásnak indult. A cikket jegyző Katona Géza arról ír, hogy szükséges lenne egy új kaszinó létesítésére.

(A képre kattintva végigolvasható a cikk, valamint a Mátészalka és Vidéke 1922. január 11-án megjelent lapszáma teljes terjedelemben.)

kaszino

Kattints a képre!

 

 

 

Ajánló

  arc

Keresés