kvt LAz épület helyéül szolgáló területet Csizmadia Kálmán földbirtokos és felesége 1892-ben vásárolta meg. Az emeletes, szépen díszített, szecessziós hatású palota 1911-ben épülhetett.

Eredetileg a felső szinten maga a tulajdonos lakott népes családjával, a földszinti helyiségeket pedig üzleti célra adta ki. Gyógyszertár működött, és itt volt a Mátészalkai Közgazdasági Bank székhelye is. 1940-ben három lánya örökség útján jutott az épülethez, amelyet aztán hivatalosan 1952-ben államosítottak, de már 1951-ben elkezdték kialakítani a földszinti helyiségek egy részében a Mátészalkai Körzeti Könyvtárat. A fokozatosan bővülő könyvtár 1984-től az emeleti részt is birtokba vette. Az intézmény 1993-ban vette fel Képes Géza nevét. Az épület keleti szárnyának földszintjén ma is gyógyszertár, az emeleten pedig lakás található.

15

A több mint százéves épület a város egyik szimbóluma. Az a tény, hogy kulturális célú hasznosításával a város szellemi életének is egyik központja, mindenképpen rászolgált arra, hogy a települési értéktárba kerüljön. Az épület egyébként helyi védettség alatt áll, és MJ, vagyis műemlék jellegű besorolást is kapott.

(Az Országos Építésügyi Nyílvántartás szerint az épület védettségi besorolása műemlék.) 

A nagyaszabású 1910-es építkezásről így számoltak be a helyi lapok: Mátészalka, 1910. április 29.

 

Ajánló

  konteo

Keresés