A Kossuth téri római katolikus templomot mintegy harminc évvel az alapozási munkák elkezdése után, 1893 elején kezdték építeni, s az év végére már a külső munkálatokat el is végezték.

Az épület a templomkertben szabadon áll délkeleti szentélyű, homlokzat elé enyhén kilépő északnyugati toronnyal. A szentély sokszög záródású. Egyhajós. A torony földszintjén nyílik a főbejárat, felette félköríves vakolattükör és íves szemöldökpárkány.
A földszinten, a torony két oldalán félköríves ablakok, az ablakok és a kapu felett 1-1 körablak. A homlokzatot és a toronytestet lizénák keretezik.

A toronytestet oromfal kapcsolja a templomtesthez. A torony első szintjén félköríves ablak; felette övpárkány. A második szinten nagyméretű, félköríves ablakok, félköríves vakolatkeretben. A tornyot sisak zárja, fogazott díszítéssel, bádogfedéssel.
A szentélytől két oldalra 1-1 sekrestye, illetve raktár található, ezekből is nyílik bejárat a templomba. A hosszház bádoggal fedett.

A Kossuth téri Római Katolikus Nagytemplom építészeti, történelmi és kulturális jelentősége meghatározó Mátészalka életében, ezért a települési értéktárba való felvételre méltó. Műemléki védelem alatt áll 10425 törzsszámon, és 8304 KÖH azonosítószámon.

Ajánló

  konteo

Keresés