A trianoni országvesztés után Mátészalka lett Csonka-Szatmárvármegye központja. Ideiglenes megyeháza épült ekkor, de elkezdődtek az előkészületei egy új, impozáns megyeháza felépítésének is. A háború idején használt katonai barakkok 1924-ben ürültek meg, s a település ezt a területet bocsátotta az építkezés helyszínéül.

Az úgynevezett, magyaros szecessziós stílusú épületet Padányi Gulyás Jenő tervezte. Az épület összetett alaprajzú, összetett tetőformájú, cseréppel fedett, alápincézett. Keleti főhomlokzatán előreugró rizalit. Földszintjén kosáríves árkád mögött, hátrébbhúzott egyenes záródású bejárati ajtó. A bejárat két oldalán 1-1 szalagkeretelésű ablak. A rizalit emeletén 5 nagyméretű, egyenes záródású ablak, az ablakok alatt és között levélmintás stukkódísz. A rizalitot trapéz alakú oromfal zárja, felette a padlás megvilágító ökörszem. Az épület 1927-től volt megyeháza.

A második világháború után Járási Hivatal lett, majd Művelődési Központ. Jelenleg, felújított állapotában a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház székhelye.

A közel százéves épület a város egyik szimbóluma. Az a tény, hogy kulturális célú hasznosításával a város szellemi életének is egyik központja, mindenképpen rászolgált arra, hogy a települési értéktárba kerüljön. Az épület egyébként helyi védettség alatt áll, és MJ, vagyis műemlék jellegű besorolást is kapott.

Ajánló

  semmitteves

Keresés