A Kossuth utca egyik legszebb polgári otthona ez a ház, ami valójában nászajándék, amely 1926-ban épült, s amellyel egy volt diák ajándékozta meg egykori tanítóját.

Zukor Adolf, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, aki gyakorlatilag létrehozta a Hollywood nevű „álomgyárat”, tanítójának Rosenberg Henriknek szerette volna háláját kifejezni a törődésért, a sok-sok segítségért. Az egykor Mátészalkán fűszeres inasként dolgozó zsidó gyerek amerikai karrierjének csúcsán kedveskedett a Tanító Úr lányának Gizellának, és az őt hitveséül kérő fiatal ügyvédnek Dr. Pollack Henriknek.

1949-ben ifj. Dr. Keresztszeghy Sándor ügyvéd lett a tulajdonosa, majd 2002-ben annak a Novák család tagjainak a kezébe került az épület, akiknek nevéhez a világhírűvé vált Nobilis Zrt. cég megalapítása fűződik. Az új tulajdonosok igényességére, hagyománytiszteletére jellemző, hogy az épület felújításakor elsődleges szempontnak tartották az eredeti tömeg, forma, anyag, díszítés megtartását. A legendás épület ma a Kossuth utca dísze, és kiváló példája annak a vágyott, de alig tapasztalható tendenciának, amikor maguknak otthont teremteni igyekvő családok régi, igazi értékekkel bíró házak megmentésére, szakszerű, esztétikus felújítására, korszerűsítésére vállalkoznak.

A Zukor-Novák féle ház több mint 90 éves, és mindig olyan tulajdonosok kezében volt, akik igyekeztek megóvni állagát, esztétikus homlokzatát. Kultúrtörténeti emléknek tartható, a Zukor Adolfhoz való kötődése révén.

Ajánló

  konteo

Keresés