A Kossuth u. 30. szám alatti zsinagóga épülete szabadon álló, klasszicizáló épület. Utcafrontra épített, középen Dávid csillag motívum, körbe héber szöveg. A homlokzati évszám tanúsága szerint a mátészalkai zsidóság 1857-ben építette fel, valószínűleg környékbeli mesterek közreműködésével.

Bár felmerül annak a lehetősége is, hogy ez az évszám esetleg egy már korábban is fennálló zsinagóga nagyobb átalakításának, nem pedig első építésének időpontja. A következő fél évszázadban felépítették még a rabbiházat, páskasütőt kemencével, rituális fürdőhellyel aztán a metsző lakását, irodákat és tanácstermet. Az épület átvészelte a vészkorszakot, de miután kevesen jöttek vissza, majd azok is elköltöztek, romlásnak indult.

Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 32001/1989 számú határozatával a zsinagógát műemlék-jellegű minősítéssel védetté nyilvánította. Az épület tulajdonosai MIOK, illetve a MAZSIHISZ képtelenek voltak a felújítást elvégezni. Mátészalka önkormányzata tett lépéseket az ügyben. A MAZSIHISZ 1998-ban 99 évre az épület kezelői jogát átadta Mátészalka városának. Ekkorra nagyon rossz állapotba került a zsinagóga. Az erősen károsodott külső teherhordó falakat kétoldali dúcolással, aláfalazással erősítették meg.

A zsinagóga udvarán volt hosszú hitközségi épületet elbontották. A rabbiház megmentése is lehetetlennek látszik A város kulturális célra máig hasznosítja az épületet, bár a 2000-ben befejezett szerkezeti helyreállítás után a munka már nem folytatódott. A templomtér legfőbb ékessége a mennyezetet borító élénkszínű díszítőfestés. A nyugati oldalon a bejárat két oldalán nagyméretű márványtáblák őrzik a mátészalkai 1944-es mártírok neveit.

A zsinagóga építészeti, történelmi és kulturális jelentősége túlmutat a település határain, ezért a megyei értéktárba való felvételre is méltó.
Műemléki védelem alatt áll 10233 törzsszámon, és 8305 KÖH azonosítószámon.

Ajánló

  semmitteves

Keresés