FarkasSandor LIfjú Farkas Sándor – fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere – kilencíziglen visszamenőleg egy igen nagy multú fazekas dinasztia legfiatatlabb tagja, aki nagyapái örökségét viszi tovább.

A család Szatmárról került Tunyogmatolcsra, ahol az üknagyapa – Szabó Gábor – fazekasműhelyéből sok család férfitagja tanulhatta meg a fazekasság alapjait, és hozhatta létre a saját műhelyét. A Farkas család mellett felnövő Rádi – Dávid – Széles – Toronicza család alapozta meg a Tunyogmatolcson létrejött Szatmári Fazekas Központot.

A Farkas család az 1930-as évek közepén került Mátészalkára, ahol a család férfitagjai: id. Farkas Sándor, Farkas László és Farkas János vitte tovább a fazekas hagyományokat.

FarkasSandor 01

Az édesapa és a nagybácsik irányítása alatt felnövő ifjú Farkas Sándor a dinasztia örökségét képező 480 éves korongon, a tőlük megtanult szatmári fazekas edényekből álló több mint 30 darabos kollekcióval pályázta meg, majd érte el a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1998-tól a Mátészalkai Művelődési Központ Művészeti Stúdiója fazekas szakkörét vezette 8 éven keresztül. A hagyományos népi fazekasság mellett az édesapa és a ngybácsik segítségével felélesztette a népi hagyományokon nyugvó cserépkályhacsempe készítését, mázazását, rakását, továbblépésként a hagyományos csempékre épülő kandallók készítését. A lakásában kialakított fazekasműhelyben fazekas szakmai házat hozott létre, ahol a városban és környékén élő gyerekek, fiatalok, felnőttek szakmai segítséget, támogatást kapnak. Az alapfokú művészeti iskola beindulása óta (1996-tól) az intézmény fazekas tanszakának fő támogatója. A Szatmár Néptánc és Népművészeti egyesületnek megalalkulásától tagja, a jogelőd Szatmár Táncegyüttesben táncolt több mint 15 évig.

Farkas Sándor, a Népművészet Ifjú Mestere 2009-ben elhunyt. Sírja a mátészalkai temetőben található. A család egyetlen, jelenleg élő mestere Farkas Sándor nagybátyja, Farkas János.

 

Ajánló

  semmitteves

Keresés