Feldman Ármin a Kossuth utca legfrekventáltabb helyén, az 1897-ben felépült Városháza melletti telket, illetve telkeket végül három lépésben – 1882-1883-1904 – vásárolta meg.

A következő években felépített azt a szintén eklektikus stílusú emeletes épületet - a mai Mátészalkán a Kossuth utca 25. sz. alatt áll - amelynek szépsége vetekedett a járásbíróságot is magába foglaló illusztris középülettel.

A Feldman-féle üzletház földszintjén maga a Feldman Mátyás Fia cég működött, ami valójában vas és szerszámkereskedés volt. Az emeleti részt egy kereskedelmi bank bérelte. (A Móricz Zsigmond Kollégium is ebben az épületben működött, amit a falon elhelyezett emléktábla is jelez.)

1952-ben államosították az épületet. 1961-ben az Esze Tamás Gimnázium lett a kezelője. 1992-ben az emeleti részen alakítottak ki irodákat az ANTSZ Városi Intézete számára. A földszinti rész ma, az épülethez méltatlan módon sportteremként működik. Felújítása, méltó módon való hasznosítása esedékessé vált.

Az épület több mint száz éve tartozik hozzá meghatározó módon a település arculatához. A város történetének meghatározó eseményeinek színhelye, és a település szimbolikus jellegű, közigazgatási, valamint kulturális, komoly építészeti értékeket is hordozó épülete

Mátészalka Kossuth utca 25.

Ajánló

  semmitteves

Keresés