misley1931. augusztus 29-én született Fehérgyarmaton. Édesapja tisztviselő volt, édesanyja a háztartást vezette. Hárman voltak testvérek. Nővére orvosi, öccse tanári diplomát szerzett.

Középiskolai tanulmányait a szatmárnémeti Református Gimnáziumban kezdte, a nagykállói Szabolcs Vezér Gimnáziumban folytatta, majd a mátészalkai gimnáziumban, 1950- ben jeles eredménnyel érettségizett. Még abban az évben felvételt nyert a Debreceni Tudományegyetemre. Fizika-matematika szakos középiskolai tanári diplomáját 1954-ben szerezte meg. Az év szeptemberétől a mátészalkai gimnázium tanáraként kezdte meg a munkáját. Minden iránt érdeklődő, igényes szakmai munkájával hamarosan felhívta magára a figyelmet. Egykori tanára, Bíró Lajos vette szárnyai alá. Óráin a gyakorlatból kiindulva, a megfigyeléseket követve adott tudományos magyarázatot a tanítványainak. A diákokat partnernek tekintette. Az érdeklődőkkel, a kiemelkedő tehetségekkel külön foglalkozott, plusz feladatokat kaptak, amelyeket mindig értékelt, megbeszélt a tanítványokkal.

Nagy hangsúlyt fordított a lemaradók felzárkóztatására. Szerette a természetet, hosszú kerékpártúrákat szervezett tanítványainak. Diákjaival rendszeres látogatója volt a Fizikai Kutatóintézetnek, az ATOMKI-nak, a Csillagvizsgálónak. A fizikaszertár a szó legszorosabb értelmében tanműhely volt. Bíró és Lakatos tanár úrral még diákként elkezdett fizikai kísérleti eszközöket, segédanyagokat készíteni. Később tanárként folyatatta az eszközök készítését. Sikert hozott számára a kísérletezésre épített oktatási módszere. A „frontális óravezetése” országos elismerést váltott ki. Tizenhat évig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fizika szakos szakfelügyelőjeként sok középiskolában megvalósult az álma: a villamosított fizikai előadó kiépítése. Itt lehetőség nyílt a tanulók mindegyikének a kezébe adni a kísérleti eszközöket. Megyéjében a saját készítésű kísérleti eszközöket terjesztette. Több sikeres műszert, eszközt kiállításokon mutattak be, másokat is ösztönözve ezek elkészítésére. Gerő László fizikatanárral 1993-ban 15. alkalommal szervezték meg a középiskolai fizikatanárok nyári eszközkészítő táborát. Tevékenységükkel a határon túli magyar iskolák pedagógusainak munkáját kívánták segíteni. Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról tanárokat nyertek meg ügyüknek. A hazai fizikatanárok kiválóságai is részt vettek ezeken a manuális munkára épülő, értéket teremtő foglalkozásokon. Ennek az együttlétnek a lényege a tapasztalatok átadása, a szakmai kapcsolatok kiépítése volt. Az újítómozgalom 25 éves évfordulóján Újító mozgalom emlékérmet vehetett át több évtizedes alkotói munkájáért (1975).

Eredményes munkásságát Szabolcs-Szatmár megyében Kiváló Munkáért éremmel és Kiváló Tanári címmel ismerték el (1971).
1980-ban az Apáczai Csere János-díj elnyerésével került korona az oktató-nevelő munkában kifejtett kimagasló tevékenységére.
Miután egészségi állapota megromlott, gyakran szorult orvosi ellátásra, így 1980-ban befejezte oktatói munkáját. 1998. szeptember 26-án halt meg Debrecenben. Az Esze Tamás Gimnáziumban 2004-ben, Misley Győző tiszteletére emléktáblát helyeztek el az intézmény szaktantermének folyosóján.

(Forrás: Pedagógusok arcképcsarnoka, 2008)

Ajánló

  semmitteves

Keresés