DrVargaL1929-ben született Nagydoboson. Szülei középbirtokon gazdálkodtak. A polgári iskolát Mátészalkán végezte kitűnő eredménnyel. Onnan a Debreceni Református Kollégium Tanítóképző Intézetébe ment, ahol tanítói diplomát szerzett.

Diploma után Nyírkátára helyezték tanítónak. 1954-ben áthelyezték Nyírmeggyesre iskolaigazgatónak. Közben levelező tagozaton Egerben elvégezte a magyar-történelem szakot.

Többéves igazgatói munka után került Mátészalkára az Esze Tamás Gimnáziumba magyar-történelem szakos tanárnak. Itt irodalmi színpadot szervezett. Ő indította el a filmklubot a gimnáziumban. A vetítések előtt mindig ismertetőt tartott az aktuálisan vetített filmről. Munkája elismeréseként többször részesült szakmai kitűntetésben.

A gimnáziumi tevékenységgel párhuzamosan, több éven keresztül heti két napban címzetes főiskolai docensként filozófiát és etikát oktatott a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán. Sokat publikált, folyóiratcikkeket, szakkönyveket, tankönyveket írt. Sokszor volt társadalmi események szónoka.

1993-ban nyugállományba vonult és Budapestre költözött, fiai közelébe. Még itt Budapesten is 5 évig különböző gimnáziumokban helyettesített. 1999. június 14-én halt meg, a csepeli temetőben van a sírja.

(Forrás: Pedagógusok arcképcsarnoka 2013)

Ajánló

  konteo

Keresés