kaveLA kávé története évezredes múltra nyúlik vissza a Közel-Keleten, s több mint ötszáz éve nyíltak az első kávéházak Európában. Mára a kávé az egyik legfontosabb kereskedelmi termék, de annál jóval több is: kontinensek ízei, pörkölési hagyományok, elkészítési technológiák határozzák meg, mi kerül a csészébe.

A gasztronómiához hasonlóan a kávékultúra is látványosan fejlődik, a modern háztartási eszközöknek köszönhetően pedig már nemcsak a kávézókban ihatunk tökéletes kávét, hanem saját magunk is elsajátíthatjuk a baristák, vagyis a kávémesterek tudását.

A könyv világkörüli útra kalauzolja az olvasót, megismerteti a legfontosabb kávétermelő helyeket Etiópiától Brazíliáig, bemutatja a kávé útját a cserjétől a csészéig, elvisz a meghatározó kávéfővárosokba, a manapság kultikusnak számító kávéházakba, ahová szenvedélyes baristák, kávésznobok, kávéínyencek járnak, a pultban pedig olyan hozzáértéssel dolgoznak a szakemberek, akárcsak a legmenőbb Michelin-csillagos konyhákban. Az is kiderül, a globális kávéforradalom hogyan érvényesül itthon, kik a szakma meghatározó arcai, akik mikropörkölőket üzemeltetnek, sajátmárkás kávékat dobnak piacra, kávézókat vezetnek, és helyt állnak a barista világversenyeken. Ha valaki pedig kedvet kap, hogy elkezdjen kísérletezni a látványos tejhaböntéssel, vagy elkészítsen egy-két nem mindennapi receptet, ebben is hasznos segítséget nyújt a könyv, hiszen a receptúrák mellett számos illusztráció, gyakorlati tanács és fogalommagyarázat is rendelkezésre áll a kezdő otthoni baristák számára.

A szerző több mint 10 éve foglalkozik újságíróként a kávéval. KávéBár Bazár néven szakmai rendezvényt is alapított, amely mára az itthoni kávés világ meghatárotó eseménye lett. KávéBárBlog néven blogot is vezet a témában. 

Ajánló

  semmitteves

Keresés