EgyhaziRejtelyekLRendkívül mozgalmas éveken van túl a világ, válságok sora rázta meg, s a krízisek a katolikus egyházba is begyűrűztek. Ezeknek a kihívásoknak gyakran komoly történelmi gyökerei vannak.

Az amerikai társadalom, illetve a katolikus hívők megosztottsága, ahogy a könyvben is bemutatjuk, nem újkeletű, jóllehet a katolikusok sokáig nagy számban szavaztak a demokratákra. Egyre mélyülnek az ellentétek Európa és Kína között, s ebben annak is van némi szerepe, hogy a katolikus egyház nem mindig körültekintően viszonyult az itt élőkhöz. Belaruszban 2020-ban hónapokon át tüntettek Ajakszandr Lukasenka rezsimje ellen. Amint bemutatjuk, a rezsimet támogatók és az ellenzők közötti ellentétek részint vallási okokra vezethetőek vissza. Az egyház a múltban is már sok forradalmat élt túl: a könyvből kiderül, hogy sok pap tevékenyen vett részt az 1848-1849-es magyar szabadságharcban.

Az egyház történelmét számos rejtély szövi át, ma is keveset tudunk arról, Júdás miért árulta el Jézust, de csekély ismereteink lehetnek az egyházi intézményekről, így a vatikáni archívumról is. Hogy mennyire rejtélyes ez a levéltár, erre is kitérünk, amint arra is, hogyan viszonyult az egyház a járványokhoz, tévedhetetlen-e a pápa, illetve Ferenc pápának mi a véleménye a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről.

A pandémia idején csak sokasodnak bennünk a kételyek, a bezártság hónapjaiban az ember fogékonyabb az összeesküvés-elméletekre. Az igazság egyre megfoghatatlanabbnak tűnik. A könyvben kevéssé ismert egyházi rejtélyekről próbáljuk fellebbenteni a fátylat, s bemutatni: sokszor az igazság nem olyan szövevényes, mint amilyennek elsőre látszik.

Ajánló

  konteo

Keresés