samanLEgykor Lauri Kettunen finn tudós ezt írta a magyarságról: "Kevés népnek vannak olyan zavaros fogalmai az eredetéről, mint a magyarnak." A magyarságnak az ősi kezdetektől az államalapításig terjedő történelmével sokan, sokféleképpen foglalkoztak belföldön és külföldön egyaránt.

A közös bennük, hogy lényegében ugyanazokat a forrásokat, nyelvészeti-, régészeti-, újabban genetikai kutatási eredményeket dolgozták fel és mégsem jutottak közös nevezőre: ma sincs egységes, tudományosan megalapozott, világos képünk népünk múltjáról. Városi legendák tömkelege keletkezik, amiknek vajmi kevés köze van a valósághoz. Ez a könyv az elmúlt évtizedek tudományos közléseinek alapján keresztmetszetét nyújtja annak, hol tart a hazai és a nemzetközi tudományosság a magyarság őstörténetének kutatásában.

A könyv célja, hogy összefoglalja több évtized kutatómunkájának eredményeit, amelyek más aspektusba helyezik a többes honfoglalás elméletét, vagy a törökséghez fűződő sajátos kapcsolatunkat. Szóba kerülnek a finnugor népek közös kulturális és nyelvészeti emlékei, valamint a középkori magyarság nemeseinek és közembereinek eltérő etnikai sajátosságai, párhuzamos történelme. Ez a hiánypótló ismeretterjesztő mű arra törekszik, hogy az olvasó gondolatait a tudományosság keretei közé terelje, hogy közös dolgainkról közös nyelven tudjunk beszélgetni.

Ajánló

  semmitteves

Keresés