marek"A mese az van, valahol a levegőben, csak el kell kapnom a csücskét és húzni lefelé, s ha már megvan, akkor le kell írnom."

Marék Veronika József Attila-díjas író, grafikus. Budapesten született 1937. december 19-én Marék Antal és Jezerinac Ilona gyermekeként. Középiskolai tanulmányait a Fazekas Mihály Gimnáziumban végezte el. 1957-1958 között az Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakán tanult. 1961-1963 között az Állami Bábszínház diákja volt. 1961-1966 között az ELTE BTK magyar szakán tanult.

Kicsi korától fogva szerette a meséket, a történeteket, ezért hamar megtanult olvasni. Később rátalált a rajzolás örömére is. Középiskolás korában mágnesként vonzotta a színház, és a bábuk varázslatos világa. Tizenhét éves korában rajzolta meg első mesekönyvét, amelyik 1956-ban meg is jelent.

Bábtervező szeretett volna lenni - de elutasították. Egy évig karácsonyfa-díszeket festett, aztán bekerült az Állami Bábszínházba. Az itt töltött négy év alatt bábszínészi diplomát szerezett és végre belekóstolhatott a színház világába. 1963-ban szabadfoglalkozású író és grafikus lett. Sorra jelentek meg a képeskönyvei a Móra- és a Corvina Kiadó gondozásában, számos idegen nyelven is. 1965-ben jelent meg Japánban a Laci és az oroszlán, s mind a mai napig új meg új kiadásban kapható.

Évekig külső munkatársa volt két gyerekújságnak, a Dörmögő Dömötörnek és a Kisdobosnak. Írt rádiójátékokat, sok-sok bábjátékot, és forgatókönyveket a Magyar Televízió gyermekműsorainak. Ebben az időben (1974-76) írta meg a Magyar Televízió megrendelésére A kockásfülű nyúl című rajzfimsorozat 26 epizódjának forgatókönyvét, amelyet a Pannónia filmgyár megfilmesített. Ez a sorozat a mai napig népszerű a gyerekek és a felnőttek körében is. A képeskönyvek és mesék mellett készített képregényeket, rajzos történeteket, rejtvényeket, játékokat. A könyvek sora folytatódott Boribon és Annipanni, valamint a Kippkopp sorozat könyveivel, vadonatúj alkotásokkal, valamint a régi könyvek új kiadásaival. Könyvei több nyelven is megjelentek: német, angol, spanyol, lengyel, román, szerb, koreai, japán. Japánban 21 könyve jelent meg, a Laci és az oroszlán című könyv példányszáma pedig félmillió felé közelít.

1983-ban Ifjúsági Díjat, 2006-ban Janikovszky Éva díjat, 2010-ben József Attila díjat kapott.

70 éves elmúlt, de még ma is dolgozik és egy képes családregény megírását is tervezi.

Sok generáció nőtt már fel meséin. Történeteiben meglelhetjük gyerekkorunk történéseit és érzéseit, magunkra ismerhetünk bennük.

Marék Veronika meséi nem csak azért olyan szerethetőek és fontosak, mert aranyosak, de pontosan bemutatják és leképezik a gyermekek magányos és kegyetlen, ám szabad, bátor világát. A könyvei nem hallgatják el a gyerekkorra jellemző fontos problémákat.

Ajánló

  internetnepe

Keresés