updikeLAmerikai regényíró, költő, novellista, irodalom- és műkritikus. 1932. március 18-án született Readingben, Pennsylvaniaban. Az édesapja ősei holland származásúak voltak, majd a bevándorlást követően a mai New Yorkban telepedtek le.

Családnevük eredetileg Opdyck volt. John apja, Wesley Russell Updike matematika tanár volt a helyi középiskolában, az édesanyja viszont sokat írt és olvasott. John a család egyetlen gyerekeként született. Halk szavú, kissé bágyadt fiú volt és gyakran az olvasásba menekült. Diákként kiváló tanuló volt, a Harvardon irodalmat tanult, ahol 1954-ben kimagasló eredményekkel végzett. Ebben az évben jelent meg első írása is, melyet a The New Yorker magazin jelentetett meg.

Gyermekkora óta csodálta a magazint és arról álmodott, hogy egyszer majd a lap egyik grafikusa lesz. Ezért a Harvard után beiratkozott az Oxford Egyetemre, hogy grafikus diplomát szerezzen. Először 1953-ban nősült, a felesége, Mary Pennington az Oxfordra is elkísérte. Első gyerekük, Elizabeth 1955-ben született Angliában. Még abban az évben vissza is tértek az Egyesült Államokba, a családdal Manhattanbe költöztek és John a The New Yorker számára kezdett verseket és novellákat írni.

Két évig dolgozott New Yorkban, majd a második gyerekük David születésekor, 1957-ben a massachusettsi Ipswich-be költöztek, hogy minden idejét az írásnak szentelhesse. A hetvenes években az Egyesült Államok kulturális nagykövete volt, több kortárs szerző mellett ő is védelmébe vette a disszidens Alexander Szolzsenyicint és arra kérte a szovjet kormányt, hogy hagyja békén az orosz írót.

Mary Penningtonnal összesen négy gyerekük született: Elizabeth és David után Michael 1959-ben, Miranda pedig 1960-ban jött a világra. A négy gyermek Updike-ot hét unokával örvendeztette meg. Updike és Pennington 1974-ben elváltak. Ezt követően John Bostonba költözött és rövid ideig a Bostoni Egyetemen tanított. 1977-ben újra megnősült, Martha Ruggles Bernhardot vette feleségül és annak három gyermekével a massachusettsi Georgetownba költözött. Martha egészen az író haláláig házastársa maradt.

John Updike-ot korának egyik legnagyobb amerikai tollforgatójaként tartják számon. Termékeny író volt, a kortárs amerikai prózaírás meghatározó egyénisége, hazánkban vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb külföldi szerző. Karrierjét költőként kezdte, első verseskötetét 1958-ban publikálta. Első regényét, az 1959-es Szegényházi vásárt jól fogadta az olvasóközönség és a kritika. A sikeren felbuzdulva nekilátott a másodiknak, amely a híres Nyúl-sorozat első darabja lett.

Élete során több mint huszonöt regényt, számos novellát, verset, mesét és kritikai tanulmányt írt. Egyedi prózai stílusát gazdag szókincs jellemzi. Első munkáira JD Salinger, Marcel Proust, Henry Green, James Joyce és Vladimir Nabokov volt nagy hatással. Regényeiben az amerikai kisváros protestáns középosztályával foglalkozik, Leghíresebb regényei a Nyúl-sorozat öt darabja, az első, a Nyúlcipő 1960-ban született, a legutolsó, a Nyúlfark 2001-ben. A kilencvenes évektől több műfajban is kísérletezett. Rengeteg irodalmi díjat besöpört öt évtizedes munkássága alatt. A Pulitzer-díjat kétszer kapta meg, ezzel rajta kívül csak két másik író büszkélkedhet. Az Egyesült Államok egyik legrangosabb könyvdíját, a Nemzeti Könyvdíjat szintén kétszer ítélték oda neki, ahogyan az O. Henry-díjat és az Ambassador Könyvdíjat is. John Updike 2009. január 27-én hunyt el 76 évesen a massachusettsi Danversben, tüdőrákban.

Noha többször is emlegették az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyeseként, a legrangosabb elismerést soha nem kapta meg.

Ajánló

  arc

Keresés