kalmanndrasLKálmán András 1919-ben született Mátészalkán, zsidó polgári család gyermekeként. Édesapja Kálmán Ernő gyógyszerész volt. Gyógyszertáruk a „Csizmadia-palotában" működött.

Édesanyja jól teniszezett, s a kis András már hatéves korától labdaszedőként szorgoskodott a mátészalkai teniszpályán a Szúnyog Szálloda mellett. Hamarosan maga is megtanulta a játékot, s középiskolásként nemzeti bajnokságot nyert. Az érettségijét követően, állást ajánlott neki Pesten az Egyesült Izzó. A cég képviseletében kisebb-nagyobb feladatokat bíztak rá, de fő dolga a teniszezés folytatása volt. Majd a család Angliába Leedsbe küldte tanulni, 1939-ben, döntésükben szerepe volt Hitler fenyegető térnyerésének, valamint az első hazai zsidótörvény bevezetésének is. Ő így maradhatott életben, a deportálások során szülei és két bátyja életét vesztette.

Az egyetem utolsó évét a háború végén már nem fejezte be Leedsben, de a négyéves képzést igazoló oklevelével azonnal kapott állást a szomszédos nagyipari város egyik bőrgyárában.

gallery exterior
A Crane Kalman Gallery Londonban.

Laboránsként dolgozott, de nem szerette. Valami kreatív, a szellemi-kulturális közeghez kötődő munkáról álmodozott, így 1949-ben nyitotta meg galériáját Manchesterben. 1957-ben családjával és üzletileg is teljesen Londonba költözött és azóta is ott működtetik a Crane Kalman Gallery-t, melyet színvonalas galériaként jegyeznek.

Kálmán András 2007-ben halt meg Londonban.

(Forrás: http://www.artmagazin.hu)

Ajánló

  sisi

Keresés