Coelho„Akár kanyargós, akár egyenes úton haladunk, akár a legmagasabb hegy tetejére, akár a tenger mélyére megyünk, mindig bíznunk kell a kézben, amely vezet.” (Paulo Coelho)

Brazil író, az ENSZ békenagykövete. Brazíliában, Rio de Janeiróban született 1947. augusztus 24-én. Jezsuita iskolában tanult, s már fiatal korában írói pályára készült. Kutatásai után az alábbi következtetésre jutott: az írók „mindig szemüvegesek és soha nem fésülködnek” és „küldetésük van és saját generációjuk soha nem értheti meg őket”.

Coelho magába fordulása és ellenállása, hogy saját útját járhassa, arra késztette szüleit, hogy elmegyógyintézetbe vigyék, ahonnan három szökési kísérlet után 20 éves korában engedték ki. Coelho később azt nyilatkozta: „Nem azért tették, mert bántani akartak, de nem tudták mit tegyenek... azért tették, hogy megmentsenek.” Fiatalkori lázadásából kifolyólag hippi lett. Dalszövegeket írt, majd újságíróként dolgozott. 25 éves korától kezdve tanulmányozta a mágiát és az okkultizmust. Gyalog megtette a 830 kilométeres zarándokutat Santiago de Compostelába. Ennek emlékére írta meg az Egy mágus naplója című regényét, amely nagy sikert aratott Brazíliában. 1999 márciusában a világ legtöbbet olvasott írójának minősítették a francia Lyre magazin alapján.

Az 1979-es iszlám forradalom óta ő az első nem-muszlim vallású ember, akit meghívtak Iránba egy vallási eszmecserére. 2002-től a brazil írói akadémia tagja. Művei mintegy 140 országban, 56 nyelven, több mint 45 millió példányban fogytak el. Regényeiben jelen van a vallás, a misztika, a szerelem, a nehéz döntések, a kétségbeesett érzelmek és a tragikus emberi sorsok ábrázolása.

„Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére” (New York Times)

Napjaink legnépszerűbb írói közé tartozik, amit jórészt mondanivalójával és gördülékeny stílusával ért el. Előszeretettel ír spirituális utazásokról, gyakran boncolgatja az emberi lelket, megpróbálja elemezni, miként juthat el az egyén a boldogsághoz. A vallásban és miszticizmusban nem ragaszkodik egy irányzathoz, felhasznál elemeket a kereszténységből, az iszlámból, a buddhizmusból, a taoizmusból, de gyakran merít a természetvallásokból is.

Magyarországon az Athenaeum Kiadó adja ki a könyveit.

Díjai közül néhány:
• A művészet és irodalom lovagja (Franciaország 1996)
• Nemzetközi Flaiano díj (Olaszország 1996)
• A Rio Branco-rend hordozója (Brazília 1998)
• Galícia díja (Spanyolország 1999)
• A tisztelet légia tagja (Franciaország 2000)
• Huszonharmadik nemzetközi díj (Olaszország 2001)
• Bambi (Németország 2002)
• Golden Feather - Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja (2005)

Ajánló

  kezmosas L

Keresés